Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Blogger


Ιστοσελίδα ή blog;

Πηγή: http://www.schoolessons.gr/school-corner/course/view.php?id=55

Καθημερινά ακούτε λέξεις όπως ιστοσελίδα, blog, αρχική σελίδα, ιστοσελίδες, άρθρα κλπ. Δεν υπάρχει λόγος όμως να αγχώνεστε ή να θεωρείτε τον εαυτό σας ότι έχετε μείνει πίσω στην τεχνολογία, αφού δεν είστε ο μόνος/η. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και να αποσαφηνίσουμε τι είναι ιστοσελίδα ή τι είναι blog.

Οι ιστοσελίδες ουσιαστικά είναι ένα σύνολο ή μια συλλογή από σελίδες που είναι ενωμένες μεταξύ τους. Συνήθως μπορεί να περιλαμβάνουν μία αρχική σελίδα και εσωτερικές σελίδες προϊόντων ή υπηρεσιών και γιατί οχι μαθημάτων. Πολλές ιστοσελίδες επίσης έχουν και ένα blog για να ανανεώνουν συχνά το περιεχόμενό τους γρήγορα και εύκολα.

Blog: Θυμάστε που παλιότερα, όταν ήμασταν μικρές/οι, γράφαμε στα λευκώματα; Ήταν πολύχρωμα τετράδια που γυρνούσαν από χέρι σε χέρι και ο καθένας έγραφε μέσα ότι του κατέβαινε. Οι περισσότεροι υπογράφαμε με ψευδώνυμα και στο τέλος ζωγραφίζαμε και καρδούλες. Δεν θέλω να σας σοκάρω αλλά εκείνα ήταν τα blog της δεκαετίας του ενενήντα! Σήμερα τα λένε blogs ή στην ελληνική ιστολόγια και είναι ιστοχώροι που ανανεώνονται συνέχεια, ακόμα και καθημερινά. Ως blogger μπορούμε να γράφουμε ότι θέλουμε και μετά αν έχουμε ενεργοποιημένα τα σχόλια να μπορούν και οι άλλοι να απαντήσουν ή να σχολιάσουν.

Αυτά τα «ημερολόγια» μπορούν να περιέχουν προσωπικές πληροφορίες, σκέψεις και ανησυχίες, αλλά και άλλου είδους περιερχόμενο όπως πολιτικό, κοινωνικό, εμπορικό, ειδήσεις ή νέα για κάποιο συγκεκριμένο θέμα που πραγματεύεται το blog. Στα ιστολόγια οι καταχωρήσεις γίνονται όλες στην ίδια σελίδα, κάθετα και αρχειοθετούνται συνήθως ως προς την ημερομηνία.

Στο μάθημα αυτό θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία blog με τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής blogger της εταιρείας Google.

Στόχοι του μαθήματος

Μετά το τέλος των μαθημάτων πρέπει να είστε σε θέση να σχεδιάζετε και να δημιουργείτε έναν ολοκληρωμένο ιστολόγιο με τη χρήση της web-based εφαρμογής Blogger.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είστε σε θέση να:

  1. Δημιουργείτε έναν λογαριασμό στο Gmail.
  2. Δημιουργείτε ένα blog.
  3. Δημιουργείτε σελίδες, μενού - υπομενού, να εφαρμόζετε διατάξεις σελίδας και να διαγράφετε σελίδες.
  4. Εισάγετε περιεχόμενο στις σελίδες που δημιουργείτε (αναρτήσεις).
  5. Τροποποιείτε τις γενικές ρυθμίσεις του blog σας.
  6. Δημοσιεύετε το blog σας.

Παραδείγματα blog που δημιουργήθηκαν με το Blogger Παράδειγμα 1 - Παράδειγμα 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: