Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Σχέδιο (πλάνο) μαθήματος vs Μαθησιακό σενάριο

Τι είναι το Σχέδιο Μαθήματος και τι Μαθησιακό (εκπαιδευτικό) σενάριο;
Πηγή: http://www.schoolessons.gr/school-corner/course/view.php?id=53#

Με τον όρο Σχέδιο Μαθήματος αναφερόμαστε σ’ ένα πλάνο σύνθεσης σκοπών, διδακτικών στόχων, μεθόδων και υλικών, συνδυασμού ρόλων και διαδικασιών, θεάματος και δράσης, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, το οποίο αποβλέπει στον καθορισμό της πορείας μιας διδασκαλίας.

Με τον όρο Μαθησιακό (εκπαιδευτικό σενάριο αναφερόμαστε στην περιγραφή ενός μαθησιακού πλαισίου με εστιασμένο γνωστικό/ά αντικείμενο/α, συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, παιδαγωγικές αρχές και δράσεις αξιοποιώντας συγκεκριμένα εκπαιδευτικά εργαλεία/λογισμικά. Ένα σενάριο υλοποιείται μέσα από σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (educational activities) όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί παίζουν καλά καθορισμένους ρόλους.

Παρόλο που η δημιουργία ενός σχεδίου μαθήματος ή ενός καλού σεναρίου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, όταν γίνεται με το σωστό τρόπο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο εξασφαλίζει καλοσχεδιασμένες μαθησιακές εμπειρίες, παίζει το ρόλο του οδηγού για νέους καθηγητές, είναι ένδειξη των μεθόδων που χρησιμοποιεί ο κάθε καθηγητής και χρησιμοποιείται ως πρότυπο σχεδίασης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Λίγα λόγια για το μάθημα.Σελίδα

Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε τη μελέτη του υλικού.

Σχέδιο μαθήματος ή Μαθησιακό σενάριο; (URL)

Στους νεότερους κυρίως εκπαιδευτικούς υπάρχει μια ...σύγχυση σχετικά με το τι είναι Σχέδιο μαθήματος και τι Μαθησιακό Σενάριο. Ας δούμε εδώ μια ανάλυση της Δρ. της Διδακτικής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Ε.Κουνέλη.
Σχέδιο μαθήματος και Σενάριο μαθήματος (γραφικό)Πηγή πληροφοριών 83.5KB Image (JPEG)

Δεν υπάρχουν σχόλια: