Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ο χάρτης της γενετικής μας ιστορίας


Δείτε τις γενετικές ανταλλαγές στον ελλαδικό χώρο
Ένα ολόκληρο ιστορικό αρχείο κουβαλά το DNA κάθε ανθρώπου, παρέχοντας δεδομένα για το πώς το γενετικό υλικό έχει αναμειχθεί από διακριτές πληθυσμιακές ομάδες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες οι οποίοι δημιούργησαν τον πρώτο διαδραστικό χάρτη της ανθρώπινης γενετικής ιστορίας, ο οποίος μάλιστα δικαιώνει τη «φυλή» του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο χάρτης των βρετανών και γερμανών επιστημόνων καλύπτει μια περίοδο 4.000 ετών και φέρνει στο φως το διαρκές και πολύπλοκο γενετικό «ανακάτεμα» ανάμεσα στους πληθυσμούς της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. Το «ανακάτεμα» αυτό οφείλεται κυρίως στις μεταναστεύσεις, τις πολεμικές κατακτήσεις και το εμπόριο.

Μεταξύ άλλων, ο ιδιότυπος αυτός άτλας, δείχνει ότι οι απομονωμένοι Καλάς που ζουν στην οροσειρά Ινδοκούς του Πακιστάν, φέρουν σήμερα στο DNA τους αρχαία γονίδια που έφθασαν στην Ασία από την Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή (η ακριβής προέλευσή τους δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί) πιθανότατα μέσω του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακριβώς αυτό πάντα πίστευαν οι ίδιοι οι Καλάς, η γενετική έρευνα έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει!

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου, καθώς και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, με επικεφαλής τον δρ. Γκάρετ Χέλενταλ, βάσισαν το χάρτη τους στην πλήρη συγκριτική ανάλυση του DNA 1.490 ανθρώπων από 95 πληθυσμούς από όλο τον κόσμο.

«Το DNA έχει πράγματι τη δύναμη να λέει ιστορίες και να αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το παρελθόν της ανθρωπότητας», δήλωσε ο ερευνητής δρ. Σάιμον Μάγιερς του Κέντρου Ανθρώπινης Γενετικής του Ινστιτούτου Wellcome, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.

Η γενετική έρευνα φέρνει στο φως συμβάντα που δεν είναι κατ' ανάγκη καταγραμμένα στην ιστορία. Για παράδειγμα, τόνισε ο Σάιμον Μέγιερς, «το DNA του λαού των Του στη σύγχρονη Κίνα δείχνει ότι περίπου στο 1.200 μ.Χ. Ευρωπαίοι παρόμοιοι με τους σύγχρονους Έλληνες αναμίχθηκαν (γενετικά) με έναν κατά τα άλλα κινεζικό πληθυσμό. Πιθανώς, η προέλευση αυτού του ευρωπαϊκού DNA είναι έμποροι που ταξίδευαν στο γειτονικό Δρόμο του Μεταξιού».

Ο χάρτης επίσης, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τη γενετική κληρονομιά των επιδρομών των Μογγόλων του 13ου αιώνα, η οποία φθάνει μέχρι την Τουρκία. Οι Τούρκοι εμφανίζονται να έχουν σήμερα σε ποσοστό 8% «μογγολικά» γονίδια, έναντι 39% των Ουζμπέκων και 50% των Ουιγούρων της Κίνας.

Το βασικό μήνυμα του άτλαντα είναι, σύμφωνα με τον Γκάρετ Χέλενταλ, ότι «σχεδόν όλοι οι πληθυσμοί εμφανίζουν συμβάντα γενετικής επιμιξίας, συνεπώς αυτά είναι πολύ κοινά σε όλη την πρόσφατη ιστορία και συχνά εμπλέκουν ανθρώπους που μεταναστεύουν μεγάλες αποστάσεις». «Κάθε πληθυσμός έχει μια συγκεκριμένη γενετική "παλέτα"», πρόσθεσε ο δρ. Ντάνιελ Φαλούς του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τις γενετικές ανταλλαγές του ελλαδικού χώρου και επισκεφτείτε το διαδραστικό γενετικό χάρτης στη διεύθυνση: admixturemap.paintmychromosomes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: