Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αστική γεωργία | Μήπως να το σκεφτούμε?

‘Aφήστε τη μηχανή του γκαζόν και πιάστε όλοι από μια τσαπασιόν’
Αστική γεωργία ονομάζεται η πρακτική της καλλιέργειας, επεξεργασίας και διανομής τροφίμων μέσα ή γύρω από την πόλη. Η αστική γεωργία μπορεί να περιλαμβάνει επίσης κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες, δασοκομία και κηπουρική. Οι δραστηριότητες αυτές εμφανίζονται επίσης και σε περιαστικές περιοχές.

Η αστική καλλιέργεια εφαρμόζεται για μικρά εισοδήματα από την δραστηριότητα παραγωγής τροφίμων, αν και σε πολλές περιπτώσεις η κύρια ώθηση είναι η αναψυχή και η χαλάρωση. Η αστική γεωργία συμβάλλει στην αυτάρκεια των νοικοκυριών της πόλης, αλλά και στην ασφάλεια και στην ποιότητα των παραγομένων τροφίμων: πρώτον, αυξάνει την ποσότητα των φυσικών προϊόντων που διατίθενται στους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις, και το δεύτερον, προσφέρει φρέσκα - βιολογικά λαχανικά, φρούτα, κρέας και παράγωγα στους αστικούς καταναλωτές.

Για τις αστικές καλλιέργειες εφαρμόζονται εξειδικευμένες μέθοδοι εκμετάλλευσης του περιορισμένου χώρου και πόρων. Σε μεγάλες αμερικανικές και αυστραλιανές πόλεις, μικρές αυλές, ακόμη και ταράτσες και μπαλκόνια, μετατρέπονται σε χώρους καλλιέργειας, με πρωτοποριακές μεθόδους χρήσης του νερού και του ήλιου. Εφαρμόζονται επίσης πολλά προγράμματα κοινοτικής εκμετάλλευσης των δημοσίων χώρων, ακόμη και των πιο μικρών λωρίδων γης από τους Δήμους, προς όφελος των κατοίκων, αλλάζοντας έτσι και το άσχημο αστικό τοπίο. Η αναγνώριση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης εντός των πόλεων και της μετεγκατάστασης των πόρων για την εξυπηρέτηση των αστικών πληθυσμών έχει βρει εφαρμογή σε διάφορα προγράμματα αστικής γεωργίας σε πολλές αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Το μοντέλο της πόλης που προσφέρει αυτάρκεια στους κατοίκους της έχει την έμπνευσή του από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς.

Χρήσιμα στοιχεία
Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα ζει σε πόλεις.
250 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που αντιμετωπίζουν την πείνα, ζουν σε πόλεις.
Το 40% - 60% του εισοδήματος των χαμηλόμισθων κατοίκων των πόλεων ξοδεύεται για την διατροφή.
Μέχρι το 2015 περίπου 26 πόλεις στον κόσμο, αναμένεται να έχουν πληθυσμό 10 εκατ. κατοίκων και πάνω. Για να τροφοδοτηθεί μια πόλη αυτού του μεγέθους, απαιτείται να εισάγονται κάθε μέρα, τουλάχιστον 6.000 τόνων τροφίμων. Εντείνεται έτσι η παγκοσμιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και αυξάνονται οι κίνδυνοι κρίσεων.
800 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, συμμετέχουν σήμερα στην αστική γεωργία συμβάλλοντας στην διατροφική αυτάρκεια των κατοίκων των πόλεων, και στην τοπικοποίηση της παραγωγής.

Παραδείγματα ανά τον κόσμο
Σήμερα στην Ελλάδα οι παραγωγικοί λαχανόκηποι σε δώματα κτιρίων είναι ελάχιστοι. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεν είναι σύγχρονη, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή, τη χαμηλή ποιότητα παραγόμενων προϊόντων και ορισμένες φορές την πρόκληση προβλημάτων στο ίδιο το κτίριο.
Στις μεγαλουπόλεις όμως της Βόρειας και της Κεντρικής Αμερικής προωθούνται με ταχείς ρυθμούς η αστική γεωργία και η εφαρμογή παραγωγικών κήπων στις οροφές κτιρίων. Στο Μπρούκλιν παράγεται μαρούλι σε λαχανόκηπο 1.500 τ.μ., ενώ φιλόδοξα εμπορικά πλάνα προκρίνονται προς υλοποίηση στο Λος Άντζελες, στο Ντουμπάι και στη Σαγκάη. Παράλληλα μεγάλη εμπορική αλυσίδα σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ υποστηρίζει την παραγωγή φρούτων και λαχανικών σε θερμοκήπια κατασκευασμένα σε οροφές κτιρίων. Στη Γερμανία –απ' όπου προέρχεται η τεχνογνωσία των φυτεμένων δωμάτων– τα παραδείγματα είναι κυρίως ιδιωτικά και εκτείνονται σε μικρές επιφάνειες. Ωστόσο υπάρχει το παράδειγμα παραγωγής κρασιού από την εταιρεία Schloss Wackebarth, με σταφύλια που καλλιεργούνται σε πράσινο δώμα.

Τα οφέλη των παραγωγικών κήπων στις οροφές κτιρίων
Η παραγωγή φρούτων, λαχανικών και αρωματικών φυτών στις στέγες των κτιρίων έχει σημαντικά οφέλη, καθώς ελαχιστοποιούνται ή εκμηδενίζονται οι αποστάσεις για τον εφοδιασμό των καταστημάτων, και κατά συνέπεια το κόστος παραγωγής, όπως επίσης μειώνονται οι εκπομπές αερίων και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τα προϊόντα μπορούν να διατεθούν φρέσκα προς πώληση, ώστε να παραμείνουν στα καταστήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες τους. Παράλληλα, ανάλογα με την έκτασή τους και το είδος τους, οι παραγωγικοί οροφόκηποι συνεισφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή και περιβαλλοντική βελτίωση της συμπεριφοράς των κτιρίων.
Για την ανάπτυξη των παραγωγικών «κήπων», στο πλαίσιο της μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα όμβρια ύδατα, το ανακυκλωμένο «γκρίζο» νερό από τα κτίρια, η ηλιακή ενέργεια, καθώς και η θερμότητα που παράγεται από το ίδιο το κτίριο.
Μπορείτε να ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα την παραγωγή λαχανικών και φρούτων στις οροφές των κτιρίων, εφαρμόστε οργανικές εναλλακτικές πρακτικές, καταναλώστε τους ελάχιστους φυσικούς πόρους, την ελάχιστη ενέργεια και το λιγότερο δυνατό νερό, αξιοποιώντας τη θερμότητα που παράγεται από το ίδιο το κτίριο, βελτιώνοντας παράλληλα τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

Σημαντική επισήμανση
Το να ασχοληθεί κανείς με την παραγωγή φρούτων ή λαχανικών ή με άλλες καλλιέργειες, είτε στον αστικό ιστό μέσα είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και χρειάζεται κατ’ αρχήν υπομονή, όρεξη, μεράκι και στοιχειώδεις γνώσεις για την καλλιέργεια που θα επιλέξει να καλλιεργήσει κάποιος. Εάν δεν διαθέτετε τα παραπάνω καλύτερα να παραμείνετε στον πατροπαράδοτο τρόπο προμήθειας τροφίμων από την αγορά.
κείμενο | γιάννης_παπαναστάσης
επιμέλεια | ιάκωβος_καγκελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: