Δημοσίευση | 29 Απριλίου 2013
του Χρήστου ΤζώρτζηΟι κατασκευαστές tablets και smartphones χρησιμοποιούν πληθώρα τεχνικών και μάρκετινγκ όρων για να περιγράψουν τις συσκευές τους. Κάποιοι από αυτούς τους όρους ανταποκρίνονται σε σημαντικά χαρακτηριστικά, ενώ άλλοι είναι απλά της μόδας. Για να βοηθήσουμε τους υποψήφιους αγοραστές να κατανοήσουν τι ακριβώς επιλέγουν, θα επιχειρήσουμε να επεξηγήσουμε τα πιο συνήθη από τα χαρακτηριστικά αυτά (γνωστά και ως specs), δικαιολογώντας γιατί είναι σημαντικά ή όχι.
Με βάση τις διευκρινίσεις που θα σας προσφέρουμε, τόσο για τα tablets όσο και για τα smartphones, θα μπορέσετε να επιλέξετε τη συσκευή της οποίας τα τεχνικά χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Επιπλέον, θα σας φανούν χρήσιμα όταν επισκεφτείτε ένα κατάστημα ή μια σελίδα στο Internet, για να μπορείτε να ξεχωρίσετε το σημαντικό από το… μοδάτο.
Οθόνη
Υπάρχουν δύο σημαντικές παράμετροι: το μέγεθος και η ανάλυση. Η πλειονότητα των Android tablets αναφέρουν την οθόνη στο όνομα της συσκευής –π.χ., Asus 10.1". Αυτό σημαίνει πως η διαγώνιος της οθόνης είναι 10,1 ίντσες. Η ανάλυση δίνεται με τη μορφή δύο αριθμών, π.χ. 1280x800. Αυτός είναι ο αριθμός των pixels και ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη η οθόνη (και η ανάλυση), τόσο καλύτερη και η ποιότητα της απεικόνισης.
Όσον αφορά τα smartphones, εάν δεν σκοπεύετε απλά να στέλνετε μηνύματα και θέλετε να σερφάρετε και να βλέπετε και βίντεο, θα χρειαστείτε μια οθόνη πιο μεγάλη σε ίντσες και με μεγάλη ανάλυση. Μια οθόνη 2,7 ιντσών είναι ικανοποιητική για διαχείριση emails και στοιχειώδες browsing, αλλιώς κοιτάξτε για μια συσκευή 3.5" ή μεγαλύτερη.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι LCD οθονών (σε tablets και smartphones): Καταρχάς οι TFT οθόνες που βρίσκουμε στις πιο οικονομικές συσκευές. Οι γωνίες θέασης είναι πιο περιορισμένες, η ορατότητα στο φως είναι "φτωχή" και καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Ακόλουθα, έχουμε τις IPS-LCD οθόνες (γνωστές και ως Retina) που διαθέτουν οι συσκευές της Apple για παράδειγμα, και προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης, μεγαλύτερη γωνία θέασης και χαμηλότερη κατανάλωση. Θα τις βρείτε σε πιο ακριβές συσκευές.
Τέλος, η τεχνολογία AMOLED που διαθέτουν οι συσκευές της HTC, π.χ., είναι παρόμοια με αυτή των TFT, ενώ η μετεξέλιξή τους, οι Super AMOLED (π.χ. Samsung Galaxy), έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες αφής στην ίδια την οθόνη, και όχι σε ξεχωριστό στρώμα, καθιστώντας τες τις πιο λεπτές αλλά και πιο άμεσα ανταποκρινόμενες συσκευές στην αγορά.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των οθονών αφής (touchscreens) στα smartphones είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στις τεχνολογίες resistive και capacitive. Πλέον, οι περισσότερες συσκευές ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, ενώ τα πολύ οικονομικά κινητά διαθέτουν resistive οθόνες. Οι capacitive οθόνες λειτουργούν ως αγωγοί, δεδομένου πως το ανθρώπινο σώμα παράγει ηλεκτρισμό. Όταν το δάχτυλό σας ακουμπάει την ειδική επίστρωση στο γυαλί, αυτόματα διακόπτεται το ηλεκτροστατικό πεδίο της οθόνης. Οι capasitive touchscreens αποτελούν "μονόδρομο" στην επιλογή μιας συσκευής.
Επεξεργαστής
Πρόκειται για τον "εγκέφαλο" της συσκευής, και μετριέται σε Megahertz (MHz) ή Gigahertz (GHz). Όσο μεγαλύτερο το νούμερο, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα μπορείτε να τρέξετε, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των συσκευών. Στην περίπτωση των tablets, πολλές εταιρείες ενσωματώνουν διπύρηνους επεξεργαστές. Αυτό σημαίνει δύο ξεχωριστοί πυρήνες που συνεργάζονται, ενώ όσο περισσότεροι οι πυρήνες τόσο πιο μεγάλη η ταχύτητα της συσκευής και η κατανάλωση. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που απαιτούν μεγάλη ισχύ, όπως HD βίντεο ή εφαρμογές παρουσιάσεων, θα χρειαστείτε τα παραπάνω… MHz. Οι περισσότεροι χρήστες, πάντως, θα καλυφθούν με έναν επεξεργαστή λίγο επάνω από το 1GHz.
http://www.in2life.gr/indulgence/technology/articles/276050/article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου