Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Φωτοσωλήνες


Οι φωτοσωλήνες της Ktisissol - Solatube®,είναι μια παγκόσμια καινοτομία που αιχμαλωτίζει το φως της ημέρας και μέσω ενός υπερανακλαστικού σωλήνα (με ανάκλαση 99,7%) μεταφέρει το φυσικό φως στον εσωτερικό χώρο σε όλες τις καιρικές συνθήκες αντικαθιστώντας ουσιαστικά τον ηλεκτρικό φωτισμό.

Χωρίς τον ήλιο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει η ζωή όπως την ξέρουμε.  Λάμπει  για να δημιουργήσει τα τρόφιμα που τρώμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Δεν μας καταπλήσσει ότι το φυσικό φως που παράγει ο ήλιος είναι τόσο σημαντικός στην ποιότητα της ζωής μας.
Το φυσικό φως ανυψώνει το πνεύμα μας,  δίνουν στους χώρους μεγαλύτερη διάσταση, και μας αποκαλύπτει τον κόσμο στο αληθινό χρώμα του. Πέρα από την αισθητική εμφάνισή του, μειώνει τον ερεθισμό των ματιών, αυξάνει την παραγωγικότητά μας, και ελαττώνει την κατανάλωση ενέργειας  προστατεύοντας το περιβάλλον.   Δυστυχώς, στα κτήρια μέσα στα οποία σήμερα ζούμε και δουλεύουμε σπάνια έχει αρκετό φυσικό φως.
Αλλά, τώρα είναι δυνατό να αλλάξει αυτό με προσιτούς και παρόλα αυτά  ιδιαίτερα προηγμένους φωτοσωλήνες. Χρησιμοποιώντας  το καινοτόμο σχέδιο και τα πιο εξελιγμένα υλικά  οι φωτοσωλήνες συλλαμβάνουν το φως του ήλιου από τη στέγη, το μεταφέρουν μέσα από το ιδιαίτερα αντανακλαστικό τους σωλήνα και έπειτα το διασκορπίζουν σε όλο το εσωτερικό του κτιρίου.


Προϊόντα:
Brighten Up® SeriesSolatube® 160 DS (10in/250mm Daylighting System)
Solatube® 290 DS (14in/350mm Daylighting System)

Η σειρά Brighten Up® Series των 10” ή 14” ιντσών φωτίζουν χώρους εκτάσεως 14-28 m2.  Απευθύνονται σε οικιακούς χώρους και σε χώρους γραφείων.  Μπορούν να φέρουν φυσικό φώς σε αποκλεισμένους χώρους δίχως παράθυρα όπως διαδρόμους, τουαλέτες, κουζίνες, γραφεία και γενικά χώρους αποκλεισμένα από παράθυρα.


 
SolaMaster® Series
Solatube® 21-C & 21-O (21 in/530 mm Daylighting System)


Οι μεγάλοι σε έκταση και όγκο χώροι απαιτούν  εξαιρετικά μεγάλα ποσά φυσικού φωτός .  Η σειρά φωτοσωλήνων SolaMaster® μεταφέρει φυσικό φως σε χώρους που πριν θεωρούνταν αδύνατο. Ο φωτοσωλήνας Solatube® 21-C  είναι ιδανικός  για καταστήματα,  σχολεία,  γραφεία, νοσοκομεία. Ο φωτοσωλήνας Solatube® 21-Ο είναι ιδανικός για τις αποθήκες εμπορευμάτων, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις  και τα γυμναστήρια, προσφέροντας επιπλέον μοναδικά αρχιτεκτονικά αποτελέσματα.


  
Πώς λειτουργεί ο φωτοσωλήνας της Solatube;          

ΖΩΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

1-Θόλος Raybender® 3000
Ο φωτοσωλήνας Ktisissol-Solatube
® δεν λειτουργεί μόνο όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά.  Ο υψηλής τεχνολογίας θόλος χρησιμοποιεί ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα φακών τύπου Fresnel για να συλλέξει το πρόσθετο φως της ημέρας που ειδάλλως θα είχε περάσει κατ' ευθείαν έξω από τον θόλο, και το κατευθύνει κάτω στο σωλήνα στην πιο πιθανή κάθετη γωνία για να ελαχιστοποιήσει τις αναπηδήσεις (δείτε πώς λιγότερες αναπηδήσεις σημαίνουν λιγότερη απώλεια στο διάγραμμα σύγκρισής  κατωτέρω).

ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

2-LightTracker™ ανακλαστήρας
Αυτός ο μοναδικός ανακλαστήρας, με 99.7% ανάκλαση, εγκαθίσταται στο θόλο και αυξάνει πολύ την περιοχή συλλογής φωτός, συγκεντρώνοντας έτσι  περισσότερο φως.  Στη συνέχεια αυτός ο ανακλαστήρας κατευθύνει το φως κάτω στο σωλήνα.

3-Spectralight® Infinity ανακλαστικός σωλήνας
Το Spectralight® Infinity έχει 99,7% ανάκλαση. Είναι το πιο ανακλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται σε σωληνοειδή συστήματα φυσικού φωτισμού και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Solatube®. Το διάγραμμα σύγκρισής μας παρακάτω αποδεικνύει πώς το υλικό σωλήνων με ανάκλαση χαμηλότερη από 99.7% ασκεί σημαντικότατη επίδραση στην τελική ποσότητα του φωτός που μεταφέρεται.
 
ΖΩΝΗ ΔΙΑΧΥΣΗΣ


4-Vusion
or OptiView® διαχυτής
Ένας διαχύτης είναι απαραίτητος για να διανείμει το φως της ημέρας ομοιόμορφα σε όλο τον εσωτερικό χώρο. Οι διαχύτες Solatube
® είναι σύγχρονοι και αποδίδουν βέλτιστη απόδοση διάχυσης του φωτός. Είναι διπλοί αποτρέποντας την εισαγωγή ή την απώλεια θερμότητας και  εμποδίζοντας  την μετάδοση υπεριώδους ακτινοβολίας UV.



Ο θόλος Raybender® 3000 του Solatube® και ο ανακλαστήρας LightTracker™ υπερδιπλασιάζουν την ποσότητα του φωτός της ημέρας που εισάγεται στους εσωτερικούς χώρους σε σύγκριση με άλλα παρόμοια συστήματα που δεν χρησιμοποιούν αυτά τα υλικά.   Αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα- το πρωί, αργά το βράδυ, ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η 99.7% ανάκλαση της κεραμικής επικάλυψης   Spectralight® Infinity των φωτοσωλήνων Solatube®  εξασφαλίζει τη μέγιστη μεταφορά φωτός μέσα στους χώρους. Σε κάθε αναπήδηση του φωτός από την μια επιφάνεια στην άλλη, μια ορισμένη ποσότητα φωτός απορροφάται αναπόφευκτα.  Η ποσότητα που απορροφάται εξαρτάται από τις ανακλαστικές ιδιότητες αυτής της επιφάνειας.  Ο παρακάτω πίνακας σύγκρισης παρουσιάζει  πώς ο φωτοσωλήνας Solatube® με 99.7% ανάκλαση επιτυγχάνει ασυναγώνιστη απόδοση.

Από τον πίνακα φαίνεται ότι ακόμη και οι μικρές διαφορές στην ανακλαστική απόδοση  κάνουν μια σημαντική διαφορά στην ποσότητα φωτός που τελικά μεταφέρεται. Παραδείγματος χάριν, η διαφορά μεταξύ 99.7% και 98% δεν δείχνει σημαντική, αλλά  μετά από ακριβώς 20 αναπηδήσεις, όταν ελέγχεται η ποσότητα του φωτός που παραμένει, φαίνεται  ότι το Spectralight®  Infinity μεταφέρει σχεδόν 30% περισσότερο φως από ένα  ανακλαστικό υλικό με 98% απόδοση.  Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για συστήματα φωτισμού με σωλήνες εγκατεστημένες σε ευθεία χωρίς γωνίες.  Όμως μια πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού ερευνητικού κέντρου BRE (Building Research Establishment) έδειξε ότι οι φωτοσωλήνες Ktisissol-Solatube® ακόμα και  με γωνίες αποδίδουν πάνω από 10 φορές περισσότερη ποσότητα φωτός από τα άλλα συστήματα φωτισμού με σωλήνες και με γωνίες.
Διαβάστε επίσης:


Οφέλη του φωτοσωλήνα Ktisissol-Solatube®:
  • Αυξάνεται η παραγωγικότητα των εργαζομένων μέσω του υψηλού σε ένταση και φασματικά ομοιόμορφου ηλιακού φωτός

  • Βελτιώνονται οι μαθητικές επιδώσεις των σπουδαστών

  • Αυξάνονται οι πωλήσεις διευρύνοντας τον χρόνο που οι αγοραστές καταναλώνουν

  • Περιορίζονται τα έξοδα κλιματισμού  μέσω της μονωτικής ιδιότητας του φωτοσωλήνα και της αποφυγή χρησιμοποίησης θερμών λαμπτήρων  Μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας στο κτήριο

  • Προστατεύονται οι άνθρωποι και από τους κινδύνους του τεχνητού φωτισμού αλλά από τις υπεριώδης UV ακτίνες του ηλίου
  
  • Δημιουργείται  ένα υγιεινό και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας

  • Αποκτάται δυνατότητα επιδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και από τον αναπτυξιακό νόμο

  • Αποκτάται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σχετικά με την μελλοντική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας περί <<Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων>>
 
  • Προστατεύεται το περιβάλλον  και καταπολεμούνται οι κλιματικές αλλαγές
 
Τα συστήματα είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου στις ΗΠΑ και είναι πιστοποιημένα από τους εξής φορείς:

• A440-05 (AAMA/WDMA/CSA)

• ICC

• Florida Building Code/High Velocity Wind Zone
• City of Los Angeles

• Texas Department of Insurance

ENERGY STAR®/NFRC

http://www.ktisissol.gr/index.php?cat_id=32

Δεν υπάρχουν σχόλια: